Goudse kaas

Goudse kaas

Goudse kaas is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten. Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel (een ronde kaas rijpt veel gelijkmatiger dan een vierkante kaas), weegt tussen de 1 en de 16 kg en heeft een vetgehalte van minstens 48%. De soort dankt de naam Goudse kaas aan het feit dat hij al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld. De kaasmarkt in Gouda wordt tegenwoordig alleen nog bij wijze van toeristenattractie eenmaal per week gehouden in de zomermaanden. Goudse kaas wordt ook in het buitenland onder deze naam gemaakt want soortnaam en vorm zijn niet beschermd. De geografische aanduiding "Gouda Holland" is sinds oktober 2010 volgens een besluit van de Europese Commissie een beschermde aanduiding. Kaas met deze vermelding mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk.

 

 

De Goudse kaas in ons assortiment:

Goudse no.2: Goudse No.2 is een jonge milde kaas. De volle romige kaas komt volledig tot zijn recht op de boterham of op het kaasplateau. De kaas heeft 5 weken gerijpt.

 

Goudse no.3: Jong belegen Goudse No.3 is van oudsher de meest verkochte kaas uit ons nummer assortiment. De kaas heeft minimaal 9 weken gerijpt.

 

Goudse no.4: Noord Hollandse belegen Goudse No.4 is na 3 maanden te hebben gerijpt perfect op smaak voor een belegen kaas.

 

Goudse no.5: Pikant belegen Goudse No.5 is voor de fijnproever die Noord Hollandse 4 maandse kaas weet te waarderen.

 

Goudse no.6: Noord Hollandse extra belegen Goudse No.6 is een populaire kaas, voornamelijk als gevolg van de rijpingstijd van 7 maanden, die de kaas een mooie volle smaak geeft.

 

Goudse no.7: Noord Hollandse oude Goudse No.7 is een snijdbare oude kaas met een zoutstip. Maar daar heeft deze kaas dan ook liefst 14 maanden voor liggen rijpen.

 

Goudse no.8: Goudse brokkel No.8 is voor de ware liefhebber niet alleen een lust voor in de mond maar ook voor het oog. Met een rijpingstijd van ca. 3 jaar een hele mooie donkere brokkelkaas.

 

Friese nagelkaas no.2: de kaaskoperij is zonder twijfel dé specialist in Friese nagelkaas. Friese nagelkaas mild jong No.2 is de mildste variant. Rijping: 5 weken.

 

Friese Nagelkaas no.5: Bij Friese nagelkaas pikant belegen No.5 is de smaak van de kruidnagel volledig door het zuivel getrokken. De kaas is hierdoor lekker pikant. Rijping: 4 maanden.

 

Friese nagelkaas no.7: Friese nagelkaas oud snijbaar No.7 is na 14 maanden rijpen de pittigste Friese nagelkaas 40+. Deze kaas leent zich ook uitstekend om te raspen. Heerlijk op een ouderwets stukje roggebrood.

 

Friese nagelkaas 20+: Friese nagelkaas 20+ is wereldberoemd in heel Noord Nederland. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de rest van Nederland deze kaas ook gaat waarderen. Immers de kaas heeft een heerlijke pikante smaak door de toegevoegde kruidnagels, waardoor men vergeet dat het hier om een vetarme kaas gaat.

 

Komijne kaas no.2: Komijnekaas mild jong No.2 is voor veel consumenten de lekkerste kaas die er bestaat, maar wordt ook vaak gekocht voor de broodnodige variatie.

 

Komijne kaas no.5: Pikant belegen komijnekaas No.5 is de pittige variant op komijnekaas No.2. Voor de consument die van lekker pikant houdt.

 

Komijne kaas no.7: Komijnekaas oud snijbaar No.7 heeft naast de heerlijke komijnsmaak ook het voordeel van 14 maandse oude gerijpte kaas. Elk plakje is een klein feestje.

 

Bekijk alle foto's