Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel (een ronde kaas rijpt veel gelijkmatiger dan een vierkante kaas), weegt tussen de 1 en de 16 kg en heeft een vetgehalte van minstens 48%.
De soort dankt de naam Goudse kaas aan het feit dat hij al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld. De kaasmarkt in Gouda wordt tegenwoordig alleen nog bij wijze van toeristenattractie eenmaal per week

gehouden in de zomermaanden. Goudse kaas wordt ook in het buitenland onder deze naam gemaakt want soortnaam en vorm zijn niet beschermd. De geografische aanduiding “Gouda Holland” is sinds oktober 2010 volgens een besluit van de Europese Commissie een beschermde aanduiding. Kaas met
deze vermelding mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk.

stompetoren

Stompetoren kaas wordt
gemaakt van weidemelk.
Onze koeien grazen en
rusten in de wei.

Stompetoren kaas wordt gemaakt van weidemelk. Onze koeien grazen en rusten in de wei. Daardoor zitten ze ‘lekkerder in hun vel’ en zijn ze gezonder. Het eten van vers gras zorgt bovendien voor een rijkere, smaakvolle melk. De koeien lopen minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag buiten. Hiervoor belonen we onze boeren graag met een speciale premie. Daarnaast zijn de Stompetoren kazen gemaakt van vegetarisch stremsel en lactosevrij!!

Stompetoren kaas wordt gemaakt in de CONO kaasmakerij in Noord-Holland. Deze kaasmakerij staat aangeschreven als de beste & groenste kaasmakerij van Nederland.

Onze kaasmakers roeren de wrongel nog met de hand en we gebruiken de meest moderne, duurzame technieken om zo energiezuinig mogelijk te produceren. In het speciale Stompetoren rijpingspakhuis kan de kaas in alle rust doorrijpen in een speciaal klimaat, met een relatief hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Zo blijft de kaas mooi smeuïg en krijgt het een dun korstje. Onze kaasmeesters houden het rijpingsproces nauwlettend in de gaten. De jarenlange ervaring en passie van de kaasmeesters zorgen voor een prachtig eindproduct: ‘Kaas waar je voor terugkomt’.